#1 2008-06-30 18:51:42

Vicodin

Administrator

status 5714053
1576453

Ciekawostki

*Postać dr Gregory House'a bazowana jest na Sherlocku Holmesie. Co ciekawe, Arthur Conan Doyle postać Holmesa oparł na postaci swojego znajomego, poznanego na studiach medycznych - Dr Bella, który był lekarzem zajmującym się diagnostyką.

*House mieszka pod adresem "221B". Sherlock Holmes mieszkał pod adresem 221B Baker Street. Jest to nawiązanie do technik dedukcyjnych Holmesa, którymi posługuje się House, aby rozwiązywać "zagadki" chorób swoich pacjentów.

*Grający doktora Wilsona Robert Sean Leonard jako pierwszy został wybrany do obsady serialu.

*Hasło do komputera Cuddy brzmi "Party Pants", co w wolnym tłumaczeniu znaczy: "imprezowe majteczki".

*Urodziny doktora House'a są 11 czerwca 1959. W ten sam dzień urodziny obchodzi Hugh Laurie, aktor grający rolę Gregorego House'a.

*Motocykl na którym jeździ Dr House to 2005 Honda CBR1000RR.

*Dr Wilson ma w swoim gabinecie plakat z filmu "Zawrót głowy" (1958r.) Alfreda Hichcocka.

*Serial został zainspirowany ukazującym się w New York Times Magazine działem (The Diagnosis Column) poświęconym wyjątkowym medycznym przypadkom.

*Magazyn "Time" w 2005 r. umieścił "House" na liście 6 najlepszych seriali, nadawanych wówczas w telewizji.

*Podczas przesłuchania Hugh Laurie'ego David Shore powiedział do Bryana Singera, jednego z producentów, że właśnie tego potrzebuje - po prostu Amerykanina. Laurie jest Anglikiem. ^,^

*Ojciec Hugh Laurie'ego był doktorem.

*Serial, który ogląda dr House to "General Hospital".

*Temat przewodni serialu to piosenka "Teardrop" zespołu Massive Attack.

*Hugh Laurie ubiegał się o rolę dr House'a za pomocą kasety wideo, którą nagrał w hotelowej łazience w Namibii, gdzie kręcił właśnie swój najnowszy film, "Lot Feniksa". "Tylko tam było wystarczająco dużo światła" - stwierdził później aktor.

<Wilson> Nauczyłeś się czegoś?
<House> Tak, jestem uzależniony
<Wilson> Są terapie... wyjdziesz z tego problemu
<House> Powiedziałem że jestem uzależniony, nie że mam problem

Stopka forum

RSS